Persbericht

Interview in de VFB Gids voor de Beste Belegger - maart 2022

10 maart 2022

Wat telt, is de kwaliteit van een bedrijf

Interview met Yves Vaneerdewegh en Jan Avonts van de holding Quest for Growth

‘Ondanks de toegenomen economische onzekerheid door hogere rentes en de geopolitieke spanningen, blijven we onverwijld in kleinere Europese groeibedrijven beleggen. Hun intrinsieke kwaliteiten tellen voor ons, niet het economische sentiment.’ Dat zeggen Yves Vaneerdewegh en Jan Avonts van Quest for Growth, de kleinste, maar daarom zeker niet de minst renderende holding op de Brusselse beurs.

Vraag aan beleggers om een lijstje op te stellen van Belgische holdings waarmee ze vertrouwd zijn, en steevast zullen dezelfde namen opduiken: Sofina, GBL, Gimv, Brederode en Bois Sauvage.

Quest for Growth zal niet, of veel minder frequent in die lijstjes prijken. Nochtans zet de holding, goed voor een beheerd vermogen van 170 miljoen euro, indrukwekkende beleggingsresultaten neer. De afgelopen tien jaar boekte het aandeel, met als thuisbasis Leuven, een jaarlijkse gemiddelde return, inclusief dividenden, van 13,54 procent. Die resultaten boekt het bovendien in een markt waar bedrijven blootstaan aan groeipijnen. Met zijn focus op kleinere Europese bedrijven onderscheidt Quest for Growth zich niet enkel met zijn beleggings strategie van de andere Belgische holdings. Het is ook de enige publieke privak op het Brusselse koersbord.

Privak staat voor private alternatieve instellingen voor collectieve belegging. Het is een investeringsmaatschappij die minstens 25 procent van haar vermogen moet beleggen in niet-genoteerde ondernemingen of private equity. Daarnaast moeten die niet-genoteerde bedrijven, beursgenoteerde smallcaps en alternatieve investeringsfondsen met een gelijkaardig investeringsbeleid als de privak minstens 70 procent uitmaken van de portefeuille. Smallcaps zijn bedrijven met een beurswaarde van minder dan 1,5 miljard euro.

We waken over een evenwichtige verdeling van de portefeuille.

‘Vandaag beleggen we ongeveer 65 procent in genoteerde aandelen. Die investeringen zijn gespreid over ongeveer 25 aandelen. De focus ligt op kleinere Europese bedrijven. Daarnaast beleggen we voor een kleine 30 procent in niet-genoteerde bedrijven. Dat doen we enerzijds door rechtstreeks een belang te nemen in de beleggingsfondsen van de beheervennootschap Capricorn Partners, anderzijds door mee te beleggen in de individuele aandelen uit die fondsen,’ vertellen Yves Vaneerdewegh en Jan Avonts, twee van de drie investmentmanagers van de genoteerde aandelenportefeuille van Quest for Growth.