Persbericht

Business update 30 september 2022

27 oktober 2022

Resultaten

Quest for Growth sloot het derde kwartaal van het boekjaar af met een verlies van € 23.141.019. Het rendement op eigen vermogen, rekening houdend met het dividend van € 1,02 bruto uitgekeerd op 21 april 2022 en de kapitaalverhoging naar aanleiding van het keuzedividend, bedroeg -13,7%. Daarmee ontsnapte ook Quest for Growth niet aan de wereldwijde beursmalaise. De daling bleef echter beperkt door succesvolle exits in onze portefeuille. In het segment durf- en groeikapitaal verkocht Quest for Growth haar belang in het Duitse biotechbedrijf c-Lecta aan het Ierse Kerry. In de portefeuille van beursgenoteerde aandelen gingen we in op het bod van KKR op de Nederlandse fietsenproducent Accell.

Het aandeel Quest for Growth zag haar beurskoers over de eerste drie kwartalen afnemen met 29,3% tot een slotkoers van € 5,64 op 30 september 2022. De daling is het gevolg van de algemene malaise op de markten en van de hierboven vermelde dividenduitkering. De discount van de beurskoers ten opzichte van de netto inventariswaarde nam verder toe tot 29,7% tegenover 25,5% op het einde van 2021.

Marktomgeving

Na een uitstekend beursjaar 2021, verloopt 2022 uiterst moeizaam. Ook tijdens het derde kwartaal daalden de wereldwijde beursindices. De Europese beursindex STOXX Europe 600 Net Return daalde 19% in de afgelopen negen maanden. Dat de beurskoersen van kleinere bedrijven sterker dalen dan deze van hun grotere collega’s is niet ongewoon gedurende een beurscorrectie. Ook nu niet en de small cap index (STOXX Europe Small 200 Net Return) kende een grotere daling met 34%. Ook de Amerikaanse beurzen volgen deze dalende trend. De S&P 500 in EUR uitgedrukt daalde bijna 13%, exclusief de impact van de duurdere dollar daalde de S&P 500 zelfs 25%. De belangrijkste oorzaak van de turbulentie op de wereldwijde beurzen zijn de hardnekkig hoge inflatie, de snel stijgende rentes en de toenemende vrees voor een recessie. Daarbovenop kwamen de toenemende geopolitieke spanningen met de oorlog in Oekraïne.

Investeringen in genoteerde aandelen

De geschatte performance van de genoteerde aandelen bedraagt ongeveer -25% en hield stand ten opzichte van de STOXX Europe Small 200 NR index. Jensen-Group, de Belgische specialist in industriële wassystemen, is het best presterende aandeel in de beursgenoteerde portefeuille. Het aandeel steeg met bijna 6%, voornamelijk na de publicatie van beter dan verwachte jaarcijfers. Wolters Kluwer (-2%) en ABO Wind (-3%) kennen ondanks een lichte daling van de koers een relatief goed beursjaar. Het Nederlandse Wolters Kluwer kon bij de halfjaarresultaten uitpakken met een organische omzetgroei van 7%.

In totaal is 73% van de omzet recurrent van aard en afkomstig van software, consultancy en abonnementen op digitale informatie. ABO Wind kon bij de publicatie van haar halfjaarcijfers bekend maken dat het bedrijf projecten ontwikkelt met een totaal vermogen van meer dan 20 GW aan hernieuwbare energie.

De drie sterkste dalers in de portefeuille zijn Steico (-61%), PSI Software (-57%) en Gurit (-53%). Ondanks sterke winstcijfers over het eerste halfjaar kan Steico niet ontsnappen aan de recessievrees die over de ganse Europese bouwsector heen hangt. PSI Software verraste daarentegen met haar negatieve vooruitzichten omtrent software voor operatoren van elektriciteitsnetwerken. De koers van Gurit, de Zwitserse specialist in composietmaterialen, daalde verder als gevolg van de moeilijke aanvoerketens binnen de sector van de windturbines.

Gedurende de eerste drie kwartalen van 2022 kocht Quest for Growth met EVS één nieuwe positie en nam het fonds met Fresenius, Technotrans en Accell afscheid van drie aandelen. Het Belgische EVS combineert een lage waardering met goede vooruitzichten omtrent dividenden en kasstromen. Het nieuwe management onder leiding van CEO Serge Van Herck durft bovendien de uiterst conservatieve balans gebruiken voor overnames die op termijn opnieuw voor groei kunnen zorgen. Het Duitse Fresenius zag haar groeiritme de voorbije jaren afnemen terwijl de schuldgraad hoog bleef. We verkochten het aandeel nadat een strategische oefening van het management weinig overtuigende resultaten opleverde. Bij Technotrans zagen we onvoldoende groeipotentieel en kon de nieuwe strategie van het management ons niet overtuigen.