Persbericht

Quest for Growth business update 31 maart 2022

28 april 2022

Quest for Growth business update 31 maart 2022


Resultaten

Quest for Growth sloot het eerste kwartaal van het boekjaar af met een verlies van € 4.055.061. Het rendement op eigen vermogen bedroeg -2,2%. Deze relatief goede prestatie in vergelijking met de Europese beursindices danken we aan de succesvolle verkoop van het belang in het Duitse biotechbedrijf c-LEcta. Het aandeel Quest for Growth zag haar beurskoers over de eerste drie maanden van het jaar zelfs toenemen met 7,8% tot een slotkoers van € 8,60 op 31 maart 2022. De discount van de beurskoers ten opzichte van de netto inventariswaarde nam af tot 17,9% op het einde van het kwartaal, tegenover 25,5% op het einde van 2021.

Algemene vergadering

Op 31 maart 2022 keurde de algemene vergadering een bruto dividenduitkering van € 19.045.714 goed. Dit komt neer op een bruto dividend van € 1,02 (netto: € 1,00) per gewoon aandeel. De raad van bestuur besliste hierop om aan de aandeelhouders de mogelijkheid te geven om in te tekenen op een kapitaalverhoging door middel van de inbreng van hun netto-dividendvordering via een keuzedividend. De uitgifteprijs werd vastgelegd op € 6,00 per nieuw gewoon aandeel. Op 21 april 2022 is het dividend uitgekeerd, waarbij 45% van de dividendrechten (ter waarde van € 8.549.916) omgezet zijn in gewone nieuwe aandelen.

Marktomgeving

Na een uitstekend beursjaar 2021, bleken de eerste drie maanden van het nieuwe jaar volatiel en moeizaam. De Europese beursindex STOXX Europe 600 Net Return daalde 6,0%. Dat de beurskoersen van kleinere bedrijven sterker dalen dan deze van hun grotere collega’s is niet ongewoon gedurende een beurscorrectie. Ook nu niet en de small cap index (STOXX Europe Small 200 Net Return) kende een grotere daling met 10.5%. De Amerikaanse beurzen wisten de schade enigszins te beperken. De S&P 500 in EUR uitgedrukt daalde amper 2,0%, geholpen door een duurdere dollar. De belangrijkste oorzaak van de turbulentie op de wereldwijde beurzen is de sterk stijgende inflatie. Die historisch hoge inflatie zet centrale banken wereldwijd onder druk om hun expansieve monetaire beleid versneld af te bouwen. Daarbovenop kwamen de toenemende geopolitieke spanningen met de oorlog in Oekraïne. Die laatste zet vooral de beurskoersen van eerder cyclische en energie-intensieve Europese bedrijven onder druk.

Investeringen in genoteerde aandelen

De geschatte performance van de genoteerde aandelen bedraagt ongeveer -7% en hield dus goed stand tussen de Europese beursindices. Uitblinker was Accell, dat na een uitstekend beursjaar 2021, haar koers met nog eens 20% zag toenemen. In januari bracht de Amerikaanse private equity speler KKR een bod uit ter waarde van € 58 per aandeel. Jensen zag verder herstel in de vraag naar industriële wassystemen. Het aandeel steeg 18%, voornamelijk na de publicatie van beter dan verwachte jaarcijfers. De koers van Umicore tenslotte kon 10% stijgen. Na de forse daling einde vorig jaar konden de jaarresultaten beleggers bekoren. Onder de sterkste dalers vinden we met Nexus (-24%), Stratec (-27%) en CEWE (-29%) drie Duitse bedrijven terug die we als zogenaamde covid-winnaars kunnen bestempelen.